Življenje je ustvarjanje

Hitri kontakt

EPIKS uredništvo
041 791 211
info@epiks-modri.net

RIPITZ INOVACIJE d.o.o.
01/ 786 02 40
031 631 857
slavko@ripitz-inovations.com

sabina laknar s.p. grosuplje Certificirana Bownova terapevtka in Emmet terapevtka

Bownova in Emmett terapevtka Sabina Laknar s.p.

O meni:

Fotka_SABINA LAKNAR

Sabina Laknar

Že od nekdaj sem se zavedala, da želim pomagati ljudem. Vpisala sem se na Zdravstveno fakulteto v Ljubljani, kjer sem pridobila naziv diplomirana medicinska sestra. Delo le te opravljam v Domu starejših občanov Grosuplje že 10 let.

Ves čas sem imela občutek, da je to premalo in iskala dodatna znanja. Že v času študija sem si dodatno pridobivala znanja o obvladovanju lastnega telesa in posledično uma.

Želja po odkrivanju telesa kot celote, me je pripeljala do alternativnih in komplementarnih metod. In v iskanju novih znanj je Bownova terapija našla mene. Že ob prvem stiku z njo, sem se popolnoma navdušila. Leta 2015 sem uspešno zaključila izobraževanje za Bownovo terapevtko. Sedaj opravljam poslanstvo, ki ga čutim in z različnimi metodami in tehnikami pomagam ljudem do boljšega zdravstvenega stanja in sproščenega počutja.

Stremim, da delo opravljam s trokovno in kakovostno, zato svoje znanje ves čas nadgrajujem. Opravila sem certifikacijo za Emmett terapevtko. Ker želim, da se metode in tehnike opravlja strokovno, sem tudi članica Društva Bownovih terapevtov Slovenije.

EMETCERTIFIKAT_SABINA LAKNAR


SABINA LAKNAR

Dipl.medicinska sestra.; Bownova terapevtka, certificiran Emmett terapevt

Kontakt: 031 344 267

e-mail: laknar.sabina@gmail.com

Brinje c. I / 14, 1290 Grosuplje

PE.: Ob Grosupeljščici 28, Grosuplje

Logo_Društvo Bownovih terapevtov

logo beli terapija Emmett technique

Čakalnica in terapevtska soba:

Cakalnica_Sabina Laknar

Terapevtska sobmiza_Sabina Laknar


BOWNOVA TERAPIJA

1. Kaj je Bownova terapija

Bownova terapija izhaja iz Avstralije, kjer jo je razvil Thomas Bowen (1916–1982). Tom Bowen ni zapustil nobenih zapiskov, tesno pa je sodeloval s svojimi učenci, ki so bili vsi profesionalni manualni terapevti, in jim dovolil, da so ga pri njegovem delu opazovali. Preko njih se je terapija razširila po svetu: v ZDA, Kanado, na Novo Zelandijo, v Zahodno Evropo … V Sloveniji se Bownova terapija izvaja od leta 2003.

Terapija postaja vse bolj priznana, saj se je izkazalo, da je učinkovita v veliko primerih, kjer druge terapije niso uspešne, in se lahko zelo dobro dopolnjuje z drugimi načini medicinskega zdravljenja.

Bownova terapija je nežna in edinstvena manualna tehnika, pri kateri terapevt stimulira telo tako fizično kot energijsko. Terapevti na točno določenih mestih na telesu z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva vnesejo dražljaj, telo pa se odzove z mehanizmom samouravnavanja. Je naravna metoda zdravljenja z dotikom.

2. Kako terapija deluje

Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnalna enota, ki z minimalnimi zunanjimi dražljaji sama uravnava svoje porušeno ravnovesje. Raziskave kažejo, da Bownova terapija vpliva na avtonomno živčevje in ga uravnava. Avtonomno živčevje deluje neodvisno od naše volje in je občutljivo na stresna stanja ter premočne dražljaje.

Bownove poteze zelo hitro izzovejo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Posledično pride do boljše hidracije tkiv, boljšega limfatičnega pretoka in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.

Bownova terapija se osredotoča na razmerje med mišicami in fascijo, ki držijo hrbtenico. S tem ko se spremeni vpliv mišic druge na drugo, se prisili hrbtenico v boljšo držo. Učinek, dosežen na ta način, je navadno dolgotrajen.

Druga teorija pojasnjuje, da tehnika deluje preko možganov in živcev. Bownova poteza se izvede na mišici z rahlim raztegom. Vzdolž mišičnih vlaken potekajo receptorji za razteg, ki začnejo pošiljati informacije po živcu v hrbtenjačo in nato preko nje v možgane. Bownove poteze so izvedene na pomembnih točkah telesa, ki jih uporabijo tudi možgani kot naravne točke za določanje telesne drže.

Raziskave o Bownovi terapiji

Raziskave, izvedene v ZDA, so pokazale, da se ob raztegu fascije sproži majhen električni naboj, ki nastane v kolagenskih vlaknih fascije. Veliko terapevtov je med terapijo ob izvedeni Bownovi potezi opazilo odgovor preko rok, podoben električnemu impulzu. Impulzi so znanstveno dokazani in snemani. Med raziskovanjem so ugotovili, da ti impulzi pomembno vplivajo na zdravljenje v telesu. Če gre impulz preko zlomljene kosti, se dokazano pospeši celjenje kosti, prav tako so bile opažene spremembe v krvni sestavi na celičnem nivoju.


3. Kako se Bownova terapija izvaja

Najpogosteje se terapija izvaja na udobni masažni mizi, lahko pa tudi sede ali stoje, če klientovo zdravstveno stanje ne dopušča ležanja na mizi.

Odzivi telesa na Bownovo terapijo so edinstveni in pri vsaki osebi svojevrstni. Terapija se izvaja na koži brez olj ali krem. Terapevt ves čas terapije skrbi za klientovo udobje in za to, da ni razgaljen več, kot je nujno potrebno.

Med izvajanjem Bownovih potez je kratek telesni stik, temu pa sledijo časovni premori, ko se terapevt klientovega telesa nekaj minut ne dotika. Ti časovni premori so pomembni, saj telesu s tem omogočimo sprejem informacije. V tem času se klient zelo sprosti, zaradi česar se lažje osredotoči na fizične in čustvene odzive svojega telesa.

Najbolje je narediti serijo terapij (3-5), nato pa stanje vzdrževati z eno terapijo na 4-6 tednov. Pri nosečnicah so ti razmaki lahko krajši, in sicer zaradi pojavljanja novih težav (slabosti, bolečine v križu, zgaga …).


4. Kako se razlikuje od drugih terapij

Na hitro si je težko predstavljati, kako proces Bownove terapije poteka, saj je terapija edinstvena in samosvoja. Še vedno prevladuje miselnost, da je za izboljšanje zdravja treba trpeti in čutiti bolečino. Pri Bownovi terapiji pa je ravno nasprotno, saj je terapija prijetna in sproščujoča.


5. Kdaj terapija pomaga

Z Bownovo terapijo odpravljamo bolečine in druge motnje, uporabljamo pa jo lahko tudi kot preventivno in sprostitveno terapijo. Bownova terapija naše telo ponovno “spomni”, kako zelo učinkovito je lahko. Po terapiji se telesno in čustveno dobro počutimo. Telo je močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj sproščeno.


Bownova terapija je tako blagodejna in varna, da jo lahko uporabimo pri vseh starostnih skupinah – od novorojenčkov do starejših ljudi ter pri športnikih in nosečnicah.


Bownova terapija pomaga lahko pri:

 • zmanjšanju bolečin v sklepih in hrbtenici,

 • degenerativnih spremembah,

 • kot dopolnilna rehabilitacija po poškodbah in operacijah,

 • bolečinah zaradi skolioze,

 • športnih poškodbah (zvini, pretegi, rehabilitacija),

 • hormonskem neravnovesju,

 • splošni sprostitvi,

 • alergijah,

 • migrenah,

 • odpravljanju posledic stresa,

 • išiasu,

 • prekomerni mišični napetosti (preventiva in splošna sprostitev),

 • težavah z dojkami (limfni zastoj, ciste, boleče dojke, problemi z dojenjem),

 • limfnih zastojih in detoksifikaciji (razstrupljanju),

 • motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu (kot komplementarna metoda),

 • DOJENČKIH (kolike, simptomi cerebralne paralize, travmatično rojstvo, razvojne motnje),

 • menstrualnih motnjah in bolečinah,

 • PMS-u,

 • NEPLODNOSTI (kadar ni infekcij ali fizičnih blokad),

 • NOSEČNOSTI (bolečine v križu, otekanje nog, slabost) …


6. Pogosto zastavljena vprašanja


Kako vem, da je terapevt kvalificiran?
Terapevti so po opravljeni kvalifikaciji registrirani pri Društvu Bownovih terapevtov Slovenije in so navedeni na sledečih spletnih straneh: www.bownovaterapija.com ali www.dbts.si. Veliko terapevtov je fizioterapevtov ali zdravstvenih delavcev, medtem ko drugi prihajajo iz vrst športnih maserjev, refleksoterapevtov itd. Večina jih opravi tudi vsakoletno izobraževanje (praktični dan, nadgradnja BTE …).

Kako dolgo terapija traja in kakšen je optimalen razmik med terapijami?
Terapija navadno traja med 30 in 45 minut in idealno je, če je med posameznimi obravnavami 5-10 dni premora. Nekatere kronične bolezni zahtevajo dolgotrajnejšo obravnavo, sicer se stanje lahko hitro ponovno poslabša.DOVOLITE SI SLIŠATI SVOJE TELO in s pomočjo Bownove  terapije

• ponovno občutite boljše fizično ravnovesje ter lagodnost pri gibanju,

• občutite višji nivo energije in življenjskega elana,

• doživite nenasilen in spoštljiv pristop do vašega telesa med samo terapijo,

• izberite nežno rešitev za odpravljanje ali lajšanje bolečin.