Življenje je ustvarjanje

Hitri kontakt

EPIKS uredništvo
041 791 211
info@epiks-modri.net

RIPITZ INOVACIJE d.o.o.
01/ 786 02 40
031 631 857
slavko@ripitz-inovations.com

Nespečnost  

Nespečnost je zelo pogosta težava, ki občasno muči vsakega tretjega odraslega!

Simptomi nespečnosti: prizadeta oseba težko zaspi (potrebuje več kot 15 minut za uspavanje), ima nočne more, je neprespana zaradi pogostega zbujanja, spi dolgo, a zbudi se utrujena in brez energije za normalno dnevno funkcioniranje, ima težave z osredotočenjem in pomnenjem in še bi lahko naštevali.

Vzroki nespečnosti so številne motnje, katerih veliko je posledica nespečnosti in ne obratno. Rešitev tako sploh ni odprava motenj ali dolžina spanca, temveč kakovost spanca, ki ga infogen (infoceutical) izdelek MOLIN Insomnin+ zagotavlja tako, da z vtisnjenimi biosignali vzpodbuja celice našega organizma k njihovem naravnem vibriranju, kar zagotavlja optimalno delovanje interno organiziranega biološkega informacijskega sistema telesa. Interno organizirani sistem je sistem, ki se sam od sebe organizira. Naš organizem ima nravno sposobnost samozdravljenja. Infogeni MOLIN kot homeopatsko "zdravilo" zgolj vzpodbujajo to nravno sposobnost organizma. Strokovnjaki so ugotovili, da je zmotno prepričanje, da možgani med spanjem počivajo. Nasprotno, med spanjem so možgani bolj aktivni kot v budnem stanju, ker urejajo in na ustrezna mesta shranjujejo vse, kar smo pred spanjem doživeli, občutili, delali, se učili...in pripravljajo organizem za optimalno delovanje v budnem stanju. Od tod pomembnost kakovostnega spanja. Najpomembnejši del spalnega cikla je spanje, ki ga zaznamujejo počasni valovi na EEG (štirje cikli ne-REM faze spanja), kar je značilno za prvo polovico spanja. Med kakovostnim spanjem interno organizirani biološki informacijski sistem biopolja našega organizma vibrira usklajeno s frekvencami našega planeta in nižjih plasti atmosfere. Če temu ni tako, spanje je moteno in ne more biti kakovostno ne glede na dolžino spanja.

   Infogen (infoceuticals) MOLIN Insomnin+ 

Nespečnost - motnje spanja

Spoznajte infogen MOLIN Insomnin+ za nespečnost: PRENESI WORD DATOTEKO: Infogen Molin Insomnin+.  

Ena pogostih motenj spanja je sindrom nemirnih nog (RLS) ali temu podobne motnje. Te težave rešuje Infogen MOLIN Arelesin+ 

Več o sindromu nemirnih nog: http://www.arelesin.com/slo/ in https://siol.net/trendi/zdravo-zivljenje/kaj-je-sindrom-nemirnih-nog-in-kako-si-lahko-pomagate-484625

Odkar imam Molin Insomnin, lepo in mirno spim!

Molin Insomnin najde mesto v vsaki družini, ob aspirinu, obližih..., ker pride prav vsem članom družine! Vsem generacijam! To lahko trdimo z razlogom.

Pričevanja uporabnikov glede uporabe Molin družine infogenov (tuji naziv: infoceuticals ) čedalje bolj odkrivajo „čudežnost“ mehanizma njihovega delovanja pri blaženju številnih medsebojno pogojenih zdravstvenih težav, ki pa so posledica vsakdanjega tempa in stresnega načina življenja. Molin družino izdelkov tvorijo naslednji izdelki: Arelesin+ za sindrom nemirnih nog ( RLS ) in Insomnin za nespečnost ( že v prodaji ), Astressin+ za pomiritev stresa in Holisticin+ za dobro počutje (prideta v prodajo v začetku januarja 2019) ter Menopausine+ za lajšanje težav v menopavzi in Atyrosin+ za hipo delovanje - obuditev delovanja ščitnice (, ki prideta v prodajo proti konca januarja 2019).

Preden vam nekoliko bolj predstavimo Molin Insomnin za lajšanje težav z nespečnostjo le kratko o zgodovini nastanka in proizvajalcu slovenske Molin družine infogenov (infoceuticals): so rezultat 25 let izkušenj interdisciplinarnega teama raziskovalcev s področja različnih starih in novih znanstvenih strok v Sloveniji in tujini, zbranih okoli BION, Inštituta za bioelektromagnetiko in novo biologijo , kjer se Molin izdelki tudi proizvajajo v nadzorovanem okolju in po lastnem Molit postopku.

Molin Insomnin za lajšanje težav z nespečnostjo zavzema posebno mesto. V družini Molin infogenov izstopa po svoji vsestranskosti (celovitosti) delovanja in najbolj zrcali zakonitosti in mehanizme delovanja kvantne elektrodinamike in elektromagnetizma kompleksnega človekovega biopolja ter principe holističnega pristopa k lajšanju težav v procesu ozdravljenja nespečnosti: prvič, ker lajša težave prav vsem generacijam v družini, in drugič, ker zaradi tesne posledične povezanosti nespečnosti z mnogimi drugimi težavami, ki jo povzročajo, povratno pozitivno energetsko vpliva tudi nanje.

Danes večinoma živimo stresno. Tudi, ko nam tega ni treba, mi hitimo, ker „nimamo“ oziroma si ne vzamemo dovolj časa niti zase: neprimerno se prehranjujemo, zanemarjamo svoje telo in svoja čustva, svoj notranji mir, ki je tudi pogoj za zdravo telo in zbolimo. Izvor bolezni? Psihosomatski .

Nespečnost je najprej posledica potem pa se lahko nevidno in postopno pretvarja v delujoči vzrok. Povezana je z veliko zdravstvenih motenj in težav, ki jih imamo zaradi različnih razlogov, to je vplivov iz našega okolja, npr. tudi zaradi elektromagnetskega onesnaževanja svojega mikrookolja s pretirano uporabo pametnih telefonov, itn.. Če že kratkoročni nespečnosti ne posvetimo dovolj pozornosti, tvegamo, da se le-ta začne postopno razvijati v akutno in kronično nespečnost. Tako se začenja stopnjevanje utrujenosti, posledično čedalje večje pomanjkanje telesne in psihične energije, vedno hitrejša slabitev našega imunskega sistema. Slednje širi polje možnosti, povečuje verjetnost in odpira pot za nastanek in verižni razvoj številnih bolezni. Krivec za to je v prvi vrsti naša lastna brezbrižnost, odsotnost samo-discipline in predvsem pomanjkljivo znanje oziroma pomanjkanje kakovostnih informacij in preveč stihijskega informiranja glede relevantnih novosti in možnih ukrepov na področju varovanja elementarnega zdravja v javnih medijih. Relevantne novosti vsekakor dogajajo v sferi novih znanosti in tehnologij za potrebe zdravja. Tako na področju specialistično zelo razpršene uradne medicine in farmacevtske industrije, ki že dvesto let še naprej razvija številne kemične substance - uradna zdravila (farmakologija) kot na področju tradicionalne kitajske ali indijske medicine in njim vse bolj sorodnim sodobnim področjem (bio)/energetske medicine in informacijske medicine, ki pa za razliko od uradne medicine in farmakologije, ki predvsem zdravi posledice-že nastale bolezni, delujeta tudi preventivno, holistično (celovito, upoštevaje sočasno telo in psiho/um oziroma emocije) in po podobnih homeopatskih principih s preparati in pripravki, narejenih neposredno iz naravnih snovi, vendar po najsodobnejših in znanstveno utemeljenih tehnoloških postopkih.

Razvoj interneta in IKT (informacijsko-komunikacijskih tehnologij) je pognal razvoj vseh znanosti in tehnologij (avtomatizacije; robotizacije; umetne inteligence (s 3D umetno realnostjo (AR- Artificial Reality), pred njo je bila 2D virtualna realnost) in interneta stvari (IoT-Internet of Things)). Osnove za njihovo razumevanje sodijo v široko polje šibkih energij, ki istočasno delujejo tako na lokalni ravni kvantnih delcev (kvantna fizika) kot na kozmični makro (medplanetarni in medgalaksijski) ravni, in katerih kompleksnost celovitosti in medsebojne povezanosti in pogojenosti mehanizmov delovanja pri vzpostavljanju in samo-vzdrževanju ravnovesja v celotnem sistemu, to je tako na lokalnih kot makro ravneh težko doumevajo tudi najbolj eminentni strokovnjaki. Tudi na področjih (bio)energetske in informacijske medicine , kjer je v zadnjih desetletjih nastalo mnogo novih znanosti in raziskovalnih strok ter stotine stilov, procedur, protokolov in komercialno uporabnih tehnologij.

                                                                                                                                      

                                                                                                                                  Nespečnost

Slovenska Molin družina infogenov (tujka: infoceuticals) je tudi oprijemljiv rezultat večine prej navedenih znanosti in tehnologij. Njihova dodana vrednost je, da so informatizirani oziroma so v njihove sestavine vtisnjene informacije, ki preko osrednjega (centralnega) živčevja - (prenesite si pdf datoteko) - spodbujajo obuditev naravne sposobnosti samozdravljenja človekovega organizma in povrnitev porušenega ravnovesja v delovanju našega imunskega sistema, ki je iz nekega razloga ali blokade v nekaterih svojih delih prenehal delovati ali deluje slabše in kot celota ne deluje uspešno. Tovrstni izdelki so tehnološka novost v svetu in brez stranskih učinkov, ker so izdelani neposredno iz naravnih sestavin in se po tem in po mehanizmu delovanja bistveno razlikujejo od farmakoloških zdravil, ki so narejena iz kemičnih substanc, ki jih spremljajo številni negativni stranski učinki tako po telo, organe in organizem kot na psiho in emocije. Mehanizem delovanja farmakoloških zdravil ni informacijsko delovanje, ampak kemične reakcije. Že pri učenju farmakologije se poudarja tudi učenje toksikologije, saj velja, da je vsako zdravilo v preveliki količini tudi strupeno.

Mehanizem delovanja Molin infogenov (infoceuticals) skrajnje poenostavljeno lahko primerjamo z resonanco na primeru glasbenih vilic ali kitarskih strun, izmed katerih je vsaka umerjena na točno določen ton, ki ima svojo frekvenco, ki jo izrazimo v Hz (hercih). Ko aktiviramo eno glasbeno vilico ali kitarsko struno, njena vibracija v dosegu dometa povzroči, da v bližini zarezonira oziroma se odzove ali zavibrira druga glasbena vilica ali kitarska struna enake frekvence. Podobno temu se na informacije oziroma vibracije, ki jih s seboj po telesu in skozi vsako celico nosijo Molin infogeni (infoceuticals) odzivajo ali zavibrirajo zaradi nekega razloga tudi nedelujoče celice ali tkiva, ki so razlog določenih težav. Molin infogeni (infoceuticals) so informatizirani koloidi nekega minerala ali nekovine (rastlinski koloidi) v vodi in v kombinaciji z etanolom v nekem strogo določenem razmerju. Koloid pomeni, da so (nano) delci tega minerala ali rastline veliki nekaj milimikronov, kar pomeni, da koloid z vnosom v telo potuje skozi vse celice v telesu, vendar se neuporabljeni delci koloida v telesu ne kopičijo, kot v primeru mnogih farmakoloških izdelkov, ampak se sproti izločajo z urinom in s potenjem.

Komunikacijski mehanizem delovanja Molin infogenov (infoceuticals) je še veliko bolj kompleksen kot je opisano dosedaj, saj komunikacijski mehanizem ne zajema samo delovanja po principu rezonance in z aktiviranjem osrednjega (centralnega) živčevja, ampak tudi po principu širjenja biosignalov znotraj človekovega biopolja. Še najbolj bomo vse dosedaj povedano razumeli, če se nekoliko bolj seznanimo z nespečnostjo, predvsem pa s procesi ter funkcijami ali pomenom spanja za človeka. Nespečnost je mogoče največji problem človeštva. Vsak bi se moral vsaj minimalno spoznati z dognanji glede delovanja naših možganov ( procesi učenja , pomenom memorije, zavesti itn.), saj je to tesno povezano s procesi in potekom spanja oziroma z reševanjem problemov nespečnosti. Intenzivne znanstvene raziskave delovanja naših možganov potekajo že več kot petdeset let, dognanja na tem širokem raziskovalnem polju pa so spodbudila tudi čedalje večja družbena prizadevanja za dosežke na področju praktičnih rešitev za probleme nespečnosti. Na koncu tega prispevka bomo zato nekaj več povedali prav o fazah in značilnostih poteka spanja.

Za spanje porabimo skoraj tretjino svojega življenja. Dober spanec je zelo pomemben za človekovo zdravje in dolgo življenje ter vsakdanje delovanje . Težave s spanjem imajo izjemno negativen vpliv na človekovo zdravje, počutje in storilnost.

Probleme nespečnosti lahko razdelimo v dve skupini vprašanj: 1) Uspavljanje – ne moremo zaspati. Zdrava oseba potrebuje do 15 minut časa, da zaspi. 2) Kakovosten spanec- pregosto se zbujamo; prezgodaj se zbudimo in ne moremo več zaspati, imamo nočne more in/ali sanjamo stvari, ki nam vzbujajo strah; spimo, ampak se po spanju zbudimo z občutkom utrujenosti, zlovoljnosti itn.

Kaj lahko pričakujete po zaužitju infogena Molin Insomnin za nespečnost?

Že minuto do dve po zaužitju Molin Insomnina boste dobili občutek telesne (mišične) sproščenosti in umirjenosti. Če ste vznemirjeni, se to pozna tako, da ste napeti, v glavi pa vam rojijo misli brez konca in se (v principu) ne morete „zbrati“ oziroma koncentrirati , da bi zaspali. Z infogenom Molin Insomnin boste zlahka zaspali. Tablete za spanje ali drugi preparati delujejo tako, da vas omotičijo. Infogen Molin Insomnin deluje drugače. Zaradi tega v nadaljevanju spanja tudi bolj mirno in kakovostno spite in se prebudite spočiti in dobrega razpoloženja. Poiskusili vam bomo to razložiti.

Molin insomnin je informatiziran koloid na bazi magnezija. Da bi lahko zaspali se morata najprej umiriti tako vaše telo kot um. Magnezij vpliva na nevrotransmiterje oziroma živčne prenašalce in vam tako pomaga pri umiritvi, da lažje in hitreje zaspite. Veže se na t.i. GABA-receptorje (GABA je y-aminomaslena kislina, ki je najpomembnejši inhibitorni nevrotransmiter v osrednjem živčevju in obenem nevrotransmiter, ki je odgovoren za umiritev živčne aktivnosti, in se zato pogosto uporablja tudi v uspavalih).

Poleg tega je magnezij za tvorbo melatonina, hormona, ki uravnava naše cikle spanja in budnosti, ki jih bomo tudi razložili pozneje ( Cirkadiani (bio)ritem ). Hormon melatonin proizvaja žleza češarika (v možganskem deblu ), in sicer nekaj ur po sončnem zahodu, torej v nočnem času, preneha pa delovati ob svetlobi (s sončnim vzhodom). Češarika je zelo pomembna žleza, ker uravnava tudi delovanje vseh drugih žlez.

Magnezij pa ni koristen le za vse, ki težko zaspite, ampak vam pomaga tudi pri izboljšanju kakovosti samega spanca. Za to, da se resnično spočijete, je nujen predvsem miren in globok spanec in ne to, kako dolgo spite. Velja pravilo 1:2 - da ena ura kakovostnega spanca omogoča dve uri budnega delovanja. Z uživanjem magnezija se je povečala raven hormona melatonina in renina, še enega za kakovost spanja zelo pomembnega hormona.

Na kakovost in dolžino vašega spanca negativno vplivata tako anksioznost kot depresija. Pri teh osebah je pomanjkanje magnezija pogost pojav, zato se domneva, da je to lahko eden od dejavnikov, ki vpliva na razvoj težav. Podobno Molin Insomnin pomaga pri osebah, pri katerih je nespečnost povezana z razpoloženjskimi motnjami. Z uživanjem magnezija v večjih količinah lahko tako „ubijete več muh na en mah“.

Molin torej pomaga skupinam ljudi, ki so nagnjene k pomanjkanju magnezija, pri katerih obstaja povečana verjetnost, da pomanjkanje magnezija lahko vpliva tudi na motnje spanja. Pomanjkanje magnezija je tako zelo pogosto pri ljudeh, ki imajo prebavne težave oziroma bolezni, ki otežujejo normalno absorbcijo vitaminov in mineralov. In enako, npr. pri psihosomatskih boleznih kot je Crohnova avtoimunska bolezen, pri ljudeh z diabetesom, saj naj bi bila odpornost celic na inzulin povezana z večjo izgubo magnezija. Podobno pri ljudeh, ki uživajo prekomerne količine alkohola (npr. mladi in vsi tisti, ki občasno ponočujejo, delajo izmensko in nočno delo, ljudje s sindromom izgorelosti...). Do pomanjkanja magnezija in motenj pri spanju pogosto prihaja tudi pri starostnikih.

Danes nihče ni imun na nespečnost. Prišli smo tudi do naših najmlajših, dijakov, učencev in študentov. Ali veste, kdaj in kako pogosto se tudi oni srečujejo z nespečnostjo? Zelo pogosto: največkrat pa imajo težave zaspati in kakovostno spati zaradi strahu pred testom, izpitom, izpraševanjem, ki jih čaka naslednji dan. Nastopijo neprespani, utrujeni in naredijo slabše kot bi lahko sicer. Takrat potrebujejo Molin Insomnin. Tudi v primeru, ko podaljšujejo učenje in naloge v pozne nočne ure. Nekateri uporabniki pričajo, da jim Molin Insomnin poleg boljšega spanja pomaga tudi k vzdrževanju koncentracije ob dolgih urah učenja. Paradoksalno, mogoče je boljše jemati Molin Insomnin kot pa energetske pijače. Nam je to logično, saj Moin Insomnin najprej umiri misli in vznemirjenost (kar je v principu stvar zmožnosti koncentracije), ker ne deluje kot uspavalo ali anti-depresivi, ki povzročajo resne motnje ali zavirajo določene fazah v ciklusu spanja. Zato uporabniki uspaval in antidepresiv-ov imajo težave s kakovostjo spanja in se zbujajo z občutkom utrujenosti in zbitosti.

Preden zaključimo ta prispevek z razložitvijo procesa oziroma faz v ciklusih spanja (osnove spanja), bi želeli opozoriti starše mlajših otrok na pomena procesa in skrbi za kakovost otrokovega spanja v obdobju rasti in razvoja možganov: „Program NTC učenja“ .

Osnove (procesa) spanja – dobro zdravje in počutje se začne z dobrim spanjem :

Spanje ni počivanje možganov, temveč aktiven proces. Danes vemo, da so posamezni deli možganov med določenimi fazami spanja dosti bolj aktivni kot med budnostjo. Splošna trditev, da je spanje počitek osrednjega živčevja, ne velja več.

Kakovostno spanje („osveževanje“ organizma) je potrebno za normalno delovanje našega živčevja, ki preko različnih povezav in mehanizmov uravnava delovanje celega organizma (telesno temperaturo, izločanje hormonov, imunski sistem, telesno in umsko aktivnost …). Pomanjkanje kakovostnega spanja najprej vodi v motnje razpoloženja (posledice so moteno medsebojno komuniciranje z okoljem in poslabšanje interpersonalnih odnosov), nato pa v poslabšanje višjih živčnih funkcij (predvsem koncentracije in spomina s posledicami po dnevno storilnostjo) in porušene ritme izločanja hormonov (s posledicami po imunski sistem in zdravje). Še posebej je treba glede kakovostnega spanja osredotočiti pozornost na vlogo hormona melatonina, to je na (ne)delovanje žleze šešarik e (epifize ali pinealne žleze), ki ustvarja ta hormon in uravnava (programira) delovanje ostalih žlez. Sladkor (ena izmed treh „belih smrti“ (ob beli moki in soli) ovira ali preprečuje delovanje žleze šešarike, tudi fluor. Tako je (ne)kakovostno spanje tesno povezano tudi z neprimernimi prehrambenimi navadami oziroma razvadami, kakor tudi z nezadostnim gibanjem...

Kakovostno spanje pomeni, da (faze spanja): 1. Lahko zaspimo v 15 minutah, kolikor za to potrebuje zdrava oseba (faza uspavanja), 2. Mirno in globoko spimo, torej brez pogostega prebujanja, košmarjev med spanjem, zgodnjega jutranjega zbujanja in občutkov slabega počutja in utrujenosti po „spanju“.

Med spanjem („osveževanje“ organizma) v osrednjem živčevju aktivno poteka „notranja sinhronizacija“, ko se vse, kar smo med dnevom počeli, razmišljali, doživeli, se pogovarjali, učili...“resetira“ in trajno porazporedi in shrani na ustrezna „mesta“ (v podzavest, memorijo...itn.). Če je spanje kakorkoli moteno, „notranja sinhronizacija“ ni uspela v celoti. Zato ne moremo optimalno delovati v budnem stanju. Nespečnost se stopnjuje od kratkotrajne v akutno do kronične, na tej poti pa nas začenjajo spremljati tudi različne zdravstvene motnje, pozneje bolezni.

Budno stanje zavesti štejemo za nulto fazo v naravnem dnevnem bioritmu (arkadialni ritem). Nočno spanje obsega približno pet ciklov spanja, ki povprečno trajajo 90 (do 110) min. Torej, spanje poteka v več ciklih, ki se med spanjem ponavljajo do 5 krat (skupaj v trajanju 7-8 ur). Uspavanje je 1. pomembna faza v tem procesu. V tej fazi spanja (se osnovni ritem alfa valovanja iz zadnjih delov možganov ob zaprtih očeh širi naprej, pri čemer je več kot 50% aktivnosti theta valovanja, ki sicer prevladuje v 2. fazi spanja, ki jo mi tudi uvrščamo v fazo uspavanja. Potrebujemo vsaj tri enote faze 1 (3-krat 30 sek), da lahko govorimo o uspavanju, ki pri zdravi osebi traja do 15 minut. 1. faza spanja ne presega 10% celotnega nočnega spanja. 2. faza spanja zajema približno 50% celotnega nočnega spanja. Elektromiogram (EMG) kaže, da je za to fazo kot tudi za 1. fazo uspavanje značilen nižji mišični tonus kot v stanju budnosti. Enako velja za 3. in 4. fazo globokega spanca, ki predstavljata približno 20% celotnega nočnega spanja odraslega. Preostalih 20% celotnega nočnega spanja se nanaša na 5. REM fazo sanjanja (faza paradoksnega spanja). V 5. fazi spanja je osnovna možganska aktivnost mešanih frekvenc (ritem alfa in theta) in nizkih amplitud. V elektrookulogramu-EOG so navzoči hitri gibi zrkel (ang. Rapid Eye Movments - REM). V elektromiogramu prevladuje mišična atonija (odsotnost mišične napetosti – tonusa), občasno se pokažejo kratke mišične kontrakcije. Latenca faze spanja REM je povprečno 60-100 min. Faza paradoksnega spanja (PS) je v drugi polovici noči, takrat je več tudi hitre očesne aktivnosti. Faza paradoksnega spanja (REM) predstavlja približno 20% celotnega nočnega spanja.

REM faza je zlasti pomembna za učenje (teoretično učenje in učenje praktičnih veščin (postopkov in procesov) in za razvoj možganov v mladosti, ki poteka do 21. leta ter za ustvarjanje proteinov, ki so pomembni za rast. Proteini se ustvarjajo tudi med fazo globokega spanja.

Težko je govoriti o priporočljivi dolžini nočnega spanca, ker je čas spanja (koliko in kdaj) pri posameznikih lahko zelo različen. Priporočljiva dolžina nočnega spanja je tista, po kateri se zbudite spočiti in se čez dan normalno udejstvujete. Pomemben je, torej kakovosten spanec . Glede dolžine in časa spanja splošno velja izkustveno pravilo 1:2 (piloti, pomorščaki in drugi poklici, npr. nočno delo, katerih delo in potrebno „osveževanje“ organizma ne more biti organizirano v skladu z naravnim bioritmom ( cirkadiani ritem ): Ena ura kakovostnega spanja zadošča za dve uri aktivnega udejstvovanja.

Preden nadaljujemo z razlago ciklov v poteka procesa spanja, se je treba zavedati znanstveno dognanih, nespornih osnov mehanizma delovanja naših možganov:

Objektivno, spanje proučujemo s poligrafsko metodo, pri kateri je za določanje posameznih faz spanja treba hkrati zapisovati več bioloških aktivnosti:  Zaznavanje možganske aktivnosti (elektroencefalogram-EEG)  Detekcijo očesnih gibov (elektrookulogram-EOG)  Zaznavanje električne aktivnosti mišic brade (elekromiogram-EMG)

Poligrafija pri spečem preiskovancu se imenuje polisomnografija.

EEG-elektroencefalograf meri različne frekvence možganskih valov v človeških možganih. Na določena področja glave se položijo elektrode, kar omogoča prepoznavanje in prikazovanje različnih elektro impulzov znotraj možganov. Tako poteka tudi medinsko opazovanje pacenta med spanjem, pridobivanje podatkov, njihova analiza in postavljanje diagnoze za zdravljenje akutnih in kroničnih oblik nespečnosti. Senzorji se postavljajo tudi v predelu oči za ugotavljanje poteka REM faze, ki je zadnja faza v ciklusu spanja, ko sanjamo, in pri čemer prihaja do hitrih očesnih gibov. Košmarske „sanje“ se dogajajo v prvem ne REM delu ciklusa spanja, ki ima štiri faze (prva od teh je kot rečeno uspavanje). En ciklus spanja traja 90 (do 110) minut in se ponavlja v teku spanja do petkrat. Tako se 5. REM faza spanja pojavlja približno vsakih 90 minut. Uporaba psihoaktivnih zdravil-pomirjeval (uspaval, sedativov, antidepresivov in drugih hipnotikov), narkotikov in starost zmanjšujejo trajanje REM spanje (sanjanje) in povzroča odvisnost.

Frekvenca pomeni število ponovitev določenega vala na sekundo. Na podobnem principu delujejo tudi radijski valovi, katere lovimo s svojim radio sprejemnikom. Če je katera koli od teh frekvenc nenatančna, pretirana ali težko dostopna, se to manifestira kot težave pri sprejemu programa. V naših življenjih pa se odstopanja pri možganskih valovih kažejo kot mentalne in telesne težave.

Na splošno se EEG in frekvence možganskih valov delijo na: - Gama (nad 30Hz), - Beta (13-30Hz), - Alfa (8-12 Hz), - Theta (4-8 Hz) in - Delta (0,1 do 4 Hz).

Primer: naši možgani uporabljajo 13Hz (visoki alfa ali nizki beta valovi) pri budni, aktivni zavesti, ko prevladujejo Beta valovi (pri duševni sprostitvi ob zaprtih očeh pa se v budnem stanju sprožijo Alfa valovi). Pogostokrat naletimo na posameznike, ki imajo težave z učenjem in usmerjanjem pozornosti. To je pokazatelj odstopanja pri 13Hz v določenih delih možganov, ki so zadolženi za izvajanje strukturiranih dejanj in matematičnih funkcij.

Najnižja, zelo počasna frekvenca možganskih valov Delta pod 4 Hz se pojavi šele pri globokem spanju brez sna (3. in 4. faza v ciklusu spanja), ki predhodi sanjanju v 5. REM fazi spanja in pri nekaterih abnormalnih procesih (nezavest, globoko sproščena stanja pri nepozornem mirovanju, trans - za zmanjšanje zavedanja fizičnega sveta, dostopanje do informacij v naši podzavesti). Ta frekvenca prevladuje pri dojenčkih do enega leta starosti.

Plitki spanec zajema 1. in 2. fazo v ciklusu spanja (uspavanje).

Delta valovi se zmanjšajo pri zelo intenzivni zbranosti in kadar uporabljamo svoje miselne procese zelo aktivno. Pri tem je zanimiv paradoks to, da posamezniki, ki imajo težave z zbranostjo in učenjem, naravno povečujejo Delta valove, kadar se želijo zbrati in jih ne zmanjšujejo. Taka odstopanja pogostokrat močno omejijo zmožnosti usmerjenja zbranosti in učenja. Možgani so v takem stanju kakor zaklenjeni v ponavljajoče stanje, podobno sanjarenju ali zaspanosti. Omenjeni paradosk ima opraviti s kompleksno vlogo in delovanjem hormona melatonin: Budnost-spanje sta stanji zavesti in eni izmed cirkadianih ritmov fizioloških funkcij s periodo 24 ur. Osnovni oscilator ritma je suprahiazmatično jedro v medmožganih v hipotalamusu, ki ga umerjajo signali o ravni svetlosti iz mrežnice (po sončnem vzhodu). Takt, ki ga daje ta notranja ura s spodbujevalcem/ritmovnikom v suprahiazmatskem jedru medmožganov, katerega dejavnost spodbuja osvetljenost mrežnice pa zavira hormon melatonin. Melatonin, derivat serotonina, ki ga začne izločati žleza šešarika v odsotnosti svetlobe (nekaj ur po sončnem zahodu) pa ne zavira zgolj dejavnosti suprahiazmatičnega jedra. Melatonin ima močno hipotermično dejavnost, spodbuja imunski sistem, je močan antioksidant in paradoksalno povzroča utrujenost.

Zanimiva informacija je tudi to, da gsm telefoni, ko se pogovarjamo delujejo na frekvenci 2 Hz, ko pa so prižgani in v stanju pripravljenosti pa sprejemajo in oddajajo signale na frekvenci okoli 8 Hz.

Naslednje valovanje je Theta valovanje. Ima frekvenco od 3.5 do 7.5 Hz, ki je klasificirana kot "počasna" možganska aktivnost.. Povezana je s kreativnostjo, intuicijo, sanjarjenjem, vizualizacijo in fantaziranjem, zaspanostjo in zajema spomine, čustva in občutenja. Emocije se odražajo na telesni ravni in vplivajo tako na delovanje notranjih organov kot na naše obnašanje in ravnanje. Theta valovanje je močno izraženo med notranjo pozornostjo, meditacijo, molitvijo in med duhovnim zavedanjem „enosti“. Je stanje med budno zavestjo in spanjem. To je področje nezavednega uma. To stanje je nenavadno za odrasle pri budni zavesti, je pa povsem normalno za otroke do 13 leta starosti. Ti valovi so povsem normalni tudi med spanjem. Ko je Theta ritem valov optimalno funkcionalen, je značilen za oziroma omogoča prilagodljive in kompleksne strukture vedenja, kot so učenje in spominjanje. Ob nenavadnih čustvenih okoliščinah, kot sta recimo stres ali bolezen, se to kaže v neravnovesju teh valov. Theta valovanje ni tako počasno kot Delta valovanje, a je vseeno še vedno zelo počasno. Vpliva na integracijo uma in telesa. Če je spodbujeno s treniranjem, lahko to stanje zavesti rezultira v transu podobnem stanju. Če se to stanje zanika, lahko to izboljša koncentracijo in sposobnost usmerjanja pozornosti.

ALPHA (8-12 Hz)

Alfa valovi (8-12 Hz) dosežejo dosežejo vrhunec tam okoli 10Hz. Zdravo Alfa stanje omogoča uporabno mentalno naravnanost, ki pomaga pri sposobnosti mentalne koordinacije. V tem stanju lahko hitro in učinkovito opravimo katero koli opravilo oziroma lahko hitro menjamo opravila. V Alpha stanju se večina ljudi počuti sproščene in umirjene. Alpha možganski valovi so kot kaže most med zavestnim in nezavednim.

Ta ritem valovanja je na splošno dominanten pri normalnih sproščenih odraslih. Je pa prisoten tudi v večini časa pred 13 letom starosti.

Alpha valovanje naj bi bilo produkt bele snovi možganov, ki med seboj povezuje vse dele možganov.

Alpha stanje je kar pogosto valovanje in se pojavi kadar je oseba pozorna vendar ne procesira informacij aktivno. Najmočnejši so na zadnjem delu možganov (ob zaprtih očeh) in tudi ob frontalnem korteksu (pri vajah s tretjim očesom tudi ob odprtih očeh).

Alpha stanje je povezano z ekstravertnostjo (introvertnost ima nižjo frekvenco valovanja), kreativnost (recimo med poslušanjem ali pred rešitvijo kreativnega problema) in ob mentalnem delu.

Kadar so Alpha valovi v optimalnem obsegu, doživljamo dobra občutja, vidimo svet pozitivno in prežema nas občutek umirjenosti. To stanje je eno najbolj pomembnih pri učenju in uporabi naučenih informacij pri izobraževanju in pri delu.

Alpha stanje lahko spodbudite z zaprtimi očmi in globokim dihanjem s prepono (meditacija). Učinek treniranja je sproščenost in občutek ravnovesja, boljše abstraktno razmišljanje in samo- kontrola.

Beta valovanje je značilno za "hitre" aktivnosti. Ima frekvenco nad 12 Hz. Na splošno ga jemljemo kot normalni ritem in je dominantno možgansko valovanje pri osebah, ki so zbrane ali razburjene, pri odprtih očeh. To je stanje zavesti, v katerem je velika večina naših možganov kadar imamo odprte oči in kadar poslušamo, razmišljamo med analitičnim reševanjem problemov, odločanjem, procesiranjem informacij itd...Beta valovanje ima relativno širok razpon in je razdeljen v nizko (12- 15 HZ - značilno za gibanje, pomanjkanje usmerjene pozornosti, sproščena zbranost), srednje (15- 18 HZ - značilno za razmišljanje, mentalno zbranost, pozornost, budnost, ampak ne razburjenost, IQ) in visoko Beta valovanje (nad 18 Hz – značilno za mentalno aktivnost, naprezanje uma in telesa, matematiko, načrtovanje, budnost, ampak tudi razdraženost).

Gamma valovanje sega od 30 do 44 (Hz) in je edino frekvenčno območje možganskih valov, ki je prisotno po vseh delih človeških možganov. Ko morajo možgani simultano sprocesirati določene informacije iz različnih delov, je (v teoriji) prav frekvenca 40 Hz tista, ki združi potrebne predele možganov za istočasno obdelavo podatkov. Dober spomin je povezan z 40 herčno aktivnost. Značilno stanje zavesti za razmišljanje, povezovanje (sintezo) misli in procesiranje informacij visoke stopnje agregiranosti oziroma visoke gostote.

Prišli smo do konca tega prispevka. Verjamemo, da zagotavlja obilje dovolj nazornih informaci za občutek pomembnosti dobrega spanja predvsem pa kompleksnosti in resnosti vprašanja (ne)spečnosti, ki zadeva vsa področja vsakdanjega sodobnega življenja. Upamo, da je ta prispevek tudi dober uvod v področje razumevanja mehanizmov delovanja biosignalov in biopolj. Slednje je še bolj široko in kompleksno področje, ki terja veliko predznanj in tudi tradicionalnih znanj, življenjskih izkušenj in praks, kako premagati stres, preprečiti utrujenost, ohraniti energijo, imunski sistem in zdravje ter upočasniti staranje.

Verjamemo, da bodo Molin izdelki prestali vaš test. Priporočamo vam, da preiskusite Molin Insomnin in se sami prepričate.

Pripravil mag. Miljenko Vojnović